Klik voor het profiel van Ds. Leendert Jan Lingen op predikant even voorstellen en kijk daar wie hij is en wat hem bezig houdt. Enkele preken zijn te vinden op preken.

Israëlreis 2019  

Een pelgrimage door het land van de Bijbel en door een meer dan 70 jarige staat Israël, inlusief het Palestijnse Jericho en Bethlehem.

Jerusalemp Naast mijn werk als predikant maak ik -zo mogelijk jaarlijks- een reis naar 'landen rond de Bijbel'. Dat doe ik sinds 1994. Ter verdieping, bezinning en inspiratie. En daar laat ik anderen graag in delen. Meerdere malen werd een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook aan Jordanië, Syrië, Egypte+Sinaï, Griekenland + Kreta en Patmos, Turkije (West-Turkije, Midden-Turkije {Cappadocië}-en Oost-Turkije), Malta, Rome, Umbrië en Toscane, Grieks en Turks Cyprus en Armenië. In 2019 staat de volgende reis op stapel:

9 daagse reis naar Israël van donderdag 21 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 (vol)

 

israel kaartGeen land ter wereld biedt op zo weinig vierkante kilometers zo veel variatie. Je valt dan ook van de ene verbazing in de andere: van rotswoestijnen in de Negev tot vruchtbare valleien en streken rond het meer van Galilea, van met sneeuw bedekte bergtoppen in het noorden zoals de Hermon tot het laagste punt op aarde in het zuiden, de Dode Zee. Je zou op één dag kunnen skieën op de berg Hermon, varen en zwemmen op het meer van Galilea, kanoën in de Jordaan, drijven op de Dode Zee en duiken in de Rode zee. Een bijzonder land! En dan hebben we het nog niet eens over de rijke, met name Bijbelse geschiedenis van het land. Vooral sinds de stichting van de Staat Israël wordt dit verleden in herinnering gebracht en levend gehouden. Verder is in de Joodse staat, naast de Islam, ook de christelijke aanwezigheid in haar rijke gevarieerdheid duidelijk merkbaar. Speciaal voor mensen die hun geloof willen verdiepen, maar ook willen genieten van het landschap, de mensen en de natuur, is er in 2019 een kans om nader met dat alles kennis te maken. Niet voor niets wordt het land Israël wel het ‘vijfde evangelie’ genoemd. Je krijgt namelijk de plaatjes bij het verhaal. ‘De Bijbel in Beeld’ is dan ook het thema van deze reis.

Hier volgt een globaal overzicht van het programma dat wordt uitgevoerd: 

DAGPROGRAMMA

Dag 1 do 21/02: Heenreis

Begin van de middag een directe vlucht Amsterdam-Tel Aviv, met luchtvaartmaatschappij Transavia. De vlucht duurt ongeveer 4 1/2 uur. Bij aankomst een transfer naar ons woestijnhotel te Yerucham in de Negev-woestijn.

Dag 2 vr 22/02: Negev-woestijn

Een dag in de Negev. We beginnen met een bezoek aan Sede Boqer, de kibboets waar zich het huisje van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, bevindt. Daarna gaan we naar het graf van David en zijn vrouw Paula. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over de Negev-woestijn oftewel het Zuiderland. Dat maakt onderdeel uit van een van de Nationale Parken in Israël. Daarna gaan we naar het uitkijkpunt Mitzpe Ramon, vanwaar je prachtig uitziet over het kratergebied van Makhtesh Ramon. De kraters zijn ontstaan door erosie. En de Ramonkrater is ca 300 meter diep, 8 km breed en 40 km lang. We bezoeken het Visitors Centre en maken een wandeling van ongeveer anderhalf uur in dit bijzondere gebied onder leiding van de gids. Prachtig natuurfenomeen! Daarna terug naar het hotel in Yerucham.

mitzperamon   dode zee 3 
   Makhtesh Ramon                                                               Dode Zee

Dag 3 za 23/02: Yerucham-Jericho

Vertrekkend uit de Negev-woestijn rijden we richting de Dode Zee. Even ten zuiden van het Bijbelse Sodom wordt een stop gemaakt bij een grot en een zoutpilaar. Ook wel ‘vrouw van Lot’ genoemd. Daarna door naar het vlakbij gelegen Ein Bokek, waar je kan drijven op het zoute water van de Dode Zee. Het zoutgehalte is ongeveer 25%. We rijden langs de Dode Zee, en maken een wandeling naar de Shulamit watervallen bij Engedi, de steenboksbron, bekend uit de Bijbel van David en Saul en ook uit het boekje Hooglied. Dan rijden we naar Jericho, een van de oudste en ook nog eens de laagst gelegen stad op aarde. Met de kabelbaan stijgen we op naar het klooster op de Berg van de Verzoeking, dat herinnert aan Jezus die gestreden heeft met de Satan. En natuurlijk vergeten we de vijgenboom (sycamorus) van Zacheus niet. Overnachting in het mooie Jericho Resort Village.

Jericho5

 

 

 

 

 

 Jericho

Dag 4 zo 24/02: Jericho-Jeruzalem

We gaan letterlijk op naar Jeruzalem en maken daar een wandeling door de tunnels onder de klaagmuur. Een waarlijk fascinerende wereld! We  bevinden ons letterlijk in het Jeruzalem van Jezus’ tijd, i.h.b. de omgeving van de tempelberg. Om daar een beeld van te hebben: kijk eens op https://english.thekotel.org/western_wall_sites/western_wall_tunnels/. In de middag gaan we met de bus naar het panoramapunt boven op de Olijfberg waarvandaan we een schitterend uitzicht hebben over de stad Jeruzalem. Daarna wandelen we de berg af via het kerkje van de tranen, Dominus Flevit, naar Gethsémané. Vervolgens over de via Dolorosa langs alle staties tot aan de Heilig Grafkerk, gebouwd op en over Golgotha, waarin het graf van Jezus zich ook bevindt. Veel indrukken dus! We overnachten in  hotel Prima Park in Jeruzalem.

 MadabamapJeruzalem op de Madeba-kaart, Jordanië, 7e eeuw
 

Dag 5 ma 25/02: Betlehem en de Sionsberg

Vandaag bezoeken we het eerst het Palestijnse Bethlehem. We beginnen met een bezoek aan de geboortekerk met de geboortegrot. Een 14-puntige ster wijst de plek van de geboorte aan. Dan gaan we naar de velden van Efratha. Daar krijg je een beeld van hoe de herdersvelden waren en nu zijn. In de middag bezoeken we in Jeruzalem de kerk van het hanengekraai gebouwd over het huis van Kajafas, de hogepriester. Daar heeft Jezus een nacht doorgebracht. Vervolgens wandelen we over de Sionsberg langs de zaal van het laatste avondmaal en het graf van David naar de 'Klaagmuur', oftewel de meest westelijke (overgebleven) buitenmuur van de tempel. We overnachten weer in Jeruzalem.


bethlehem.churchGeboortekerk Bethlehem

Dag 6 di 26/02: Jeruzalem-Meer van Tiberias

We verlaten Jeruzalem en gaan naar Tiberias aan het Meer van Galilea. Maar voordat we daar komen, stoppen we bij de historische doopplek in de Jordaan Qasr al Yahud bij Jericho. Daar trokken ook het volk Israel en de profeten Elia en Elisa door de Jordaan. Jordanië ligt maar 5 meter verwijderd, aan de overkant van de Jordaan. Na een rit door de Jordaanvallei die de grens vormt tussen Israël en Jordanië, maken we een gospeltrail-wandeling bij de berg Arbel. We eindigen met een ontspannen boottocht op het meer van Galilea. Overnachting aan het meer in het fraaie Golanhotel met prachtig uitzicht op het meer.

Tiberias  beatitudes

   Meer van Tiberias                                                               Kerk van de zaligsprekingen

Dag 7 wo 27/02: Het meer van Galilea en het noorden (Golanhoogvlakte)

We gaan naar de Berg van de Zaligsprekingen en wandelen daarvandaan door de 'korenvelden' naar de Kerk van de Broodvermenigvuldiging bij Tabgha en het kerkje van het primaat van Petrus. Iets verder zijn de resten van het dorp Kapernaüm met de synagoge en het huis van de schoonmoeder van Petrus. Verder maken we nog een rondrit over de Golanhoogvlakte alwaar de Hermon opdoemt en we zicht krijgen op Syrië en Libanon. Bij Banyas, één van de drie bronnen van de Jordaan, maken we een mooie wandeling, die zo af en toe paradijselijke trekken heeft. Overnachting weer in Tiberias.

Safed  Tsfat of Safed
    

Dag 8 do 28/02: Meer van Tiberias-Netanya

We bezoeken het schilderachtige en hoog gelegen stadje Tsfat. Het is van oudsher het centrum van de Joodse mystiek. We zien de blauwe Synagoge, horen het verhaal erbij en wandelen door de kunstenaarswijk. Vervolgens gaan we, via Kana (van de bekende bruiloft) naar het deels christelijke Nazareth voor een bezoek aan de Gabriëlkerk met de bron van Maria. Ook bezoeken we de grote Basiliek van de Aankondiging, gebouwd over het huis van Maria. Daarna rijden we door naar het gezellige Netanya aan de kust van Israël en ons mooie verblijf in King Solomon hotel

Dag 9 vr 01/03: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Tel Aviv en begin van de middag terugvlucht met Transavia naar Amsterdam

netanya   de kust van Israël

Reisorganisatie
De reis en het programma zijn opgesteld en worden uitgevoerd in samenwerking met DrieTour Reizen te Alphen aan de Rijn, bekend om de goede prijs/kwaliteit en all-in prijzen
drietour logo

Gids
De gehele reis zullen we worden bijgestaan door een deskundige NL-talige gids. Bijbels-theologische info wordt gegeven door de reisleider.

Lunches
Alle lunches worden in lokale restaurants en eetgelegenheden aangeboden. 

Hotels
We logeren tijdens ons verblijf: 

2 nachten in Desert Iris hotel in Yerucham
http://d-irus.co.il/en/
1 nacht in Jericho Resort Village in Jericho
http://www.jerichoresorts.com/ 
2 nachten in Prima Park hotel in Jeruzalem
https://www.prima-hotels-israel.com/prima-park-jerusalem-hotel
2 nachten in Golan hotel in Tiberias 
https://www.golanhotel.com/
1 nacht in King Solomon hotel in Netanya 
https://www.hotels-of-israel.com/kingsolnetanya/king_solomon_hotel_netanya.htm

Reisdocumenten
Een paspoort geldig tot 6 maanden na vertrek uit Israel is vereist

Prijs
De prijs wordt bekend gemaakt op de info-avond. Een voorlopige indicatie is er op aanvraag

Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht, maar kan je je wel laten aanbevelen. Neem contact op met huisarts en verzekering.

Pelgrimage
Deze reis is niet zomaar een vakantie. Beter is de benaming van 'pelgrimage'. We reizen dan ook in een christelijke setting. Dat wil zeggen dat er elke dag -voor het avondeten- (zo mogelijk) een korte dagsluiting is. Zo ook op zondag. Evenzo zal bij bepaalde locaties de Bijbel worden open geslagen. Nota Bene: Voor deze reis is niet alleen een goede gezondheid, maar ook een goede conditie noodzaak. Er wordt rondgereisd, gewandeld en we doen veel indrukken op.

Literatuur
Aan te bevelen boeken zijn: diverse reisgidsen over Israel

Voorbereiding
Een info-avond voor deze reis wordt gehouden op vrijdag 12 oktober 2018 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Een kennismakingsmiddag waar ook alle ins en outs van de reis worden doorgenomen met de deelnemers is op zaterdag 26 januari 2019 om 14.00 uur in de Emmaüskerk, Middelharnis.

berg nebolj   

 
Voor meer informatie en/of opgave bij:
Ds. Leendert Jan Lingen, J. Catsstraat 35, 3245 RH Sommelsdijk. Telefoon: 0187-482944, 06-39501120, e-mailcontact met de predikant

×
Rekeningnummer van de reis:
NL11 RABO 0375 1810 16 t.n.v. L.J. Lingen te Sommelsdijk 

De reis is op A4  te downloaden. Klik op Israelprogramma. N.B. Deze reis is al volgeboekt. Nieuwe aanmeldingen komen op een reservelijst. Aanmelden gaat online. Info daarover ontvangt u van de reisleider.

Voor informatie over Bijbelse landen en plaatsen, surf naar de website van Reinier van den Berg www.bijbelseplaatsen.nl. Kijk ook eens op de website https://new.goisrael.com 

Bijeenkomsten van de commissie Vorming+Toerusting ter inhoudelijke voorbereiding worden aanbevolen. Met name de cursus Hebreeuws (6 avonden) en een toerustingavond met Dr. Piet van Midden. Kijk daarvoor op de pagina van Vorming+Toerusting.

Tot ziens! Lehitraoth!

Groepsfoto's van alle reizen vanaf 2003

griekenlandreis         

 

 

 

Groep Griekenland-reis 2003 - in het theater van Epidaurus - (Paulusreis)
turkijereis

 

 

 

 

 

 

 

Groep Turkije-Patmos-reis 2004 - in Efeze voor de bibliotheek van Celsus - (Paulus & Johannesreis)

 egypte-israel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Egypte-Sinaï-Israel-reis 2005 - op de Olijfberg in Jeruzalem - (Mozesreis)cyprus06

 

 

 

 

 

Groep Cyprusreis 2006 - voor het stadhuis in Nicosia/Lefkosia - (Paulus & Barnabasreis)

jordanie-syrie

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Jordanië-Syrie-(omgeving Damascus)reis 2007 - voor het schathuis in Petra - Jordanië (Wandelen door het Oude en Nieuwe Testament)groep israel 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Israëlreis 2008 - voor de Menora bij de Knesseth in Jeruzalem - (Naar de bronnen van het geloof)

 

rome en umbrie groep

 

 

 

 

Groep Rome (Umbrië+Toscane)reis 2009 - voor een kerk in Assisi - (In de sporen van Petrus, Paulus, de vroegchristelijke en Middeleeuwse kerk)img 0489

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Zuid-Oost-Turkije reis 2010 - aan de oever van de Tigris in Hasankeyf - (Naar Bijbelse oertijden)  
 

 

2011 Griekenland 496

 

 

 

 

 

Groep Griekenland reis 2011 - in het theater van Epidaurus - (In de voetsporen van de apostel Paulus)Egypte2012a


 

 

 

 

 

 

 


Groep Rondreis Egypte 2012 - op het eiland Philae in Aswan, Zuid Egypte - (Het land van de Farao's en de Bijbel)2013 Caesarea - Rondreis Israel de Bijbel in Beeld

     Groep Rondreis Israel 2013 - in Caesarea Maritima (De Bijbel in beeld)

Armenie2014

Groep Rondreis Armenië 2014 St Hripsime kerk Echmiadszin met berg Ararat op achtergrond

IMG 8993 
Groep Cappadocië en Noord-Cyprus 2015 in Kyrenia (Cyprus) nabij kasteel Sint Hilarion

Kretareis2016
Groep Kreta 2016 - voor de kerk van klooster Arcadia in de buurt van Rethymnon

 foto reisgroep 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep Jordanië 2017 in de kloof (siq) van Petra. Onder: voor  het schathuis van Koning Aratus IV in Petra

  Lutherreis groep
   Groep Lutherreis 16-21 oktober 2017 - Bad Frankenhausen voor het museum van de Boerenoorlog

 Maltagroep
   Groep Malta-reis van 29 mei - 5 juni 2018, bij het Ta Pinu klooster op het eiland Gozo