Klik voor het profiel van Ds. Leendert Jan Lingen op predikant even voorstellen en kijk daar wie hij is en wat hem bezig houdt. Enkele preken zijn te vinden op preken.

N.B. in 2019 staat een 9 daagse Israelreis op het programma in het voorjaar: van 21 februari tot en met 1 maart! Deze reis heeft nog twee plaatsen open. Daarna begint een wachtlijst

Malta en Gozo voorjaar 2018  Deze reis is volgeboekt

Het eiland waar Paulus strandde, verbleef en velen vòòr en na hem hun sporen achterlieten...

 Malta17    Malta en Gozo vanuit de lucht

Naast mijn werk maak ik -zo mogelijk jaarlijks- een reis naar 'landen rond de Bijbel'. Dat doe ik sinds 1994. Ter verdieping, bezinning en inspiratie. En daar laat ik anderen graag in delen. Meerdere malen werd een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook aan Jordanië, Syrië, Egypte+Sinaï, Griekenland + Kreta en Patmos, Turkije (West-Turkije, Midden-Turkije {Cappadocië}-en Oost-Turkije), Malta, Rome, Umbrië en Toscane, Grieks en Turks Cyprus en Armenië. In 2018 staat de volgende reis op stapel:

   8 daagse reis Malta en Gozo van dinsdag 29 mei tot en met dinsdag 5 juni 2018 
 Malta15
     
Valletta - hoofdstad van Malta

Tussen Sicilië en Tunesië ligt een aantal stipjes in de Middellandse Zee. Met een scherpe blik, zien we dat het om de unieke eilanden Malta en Gozo gaat, die samen met het nog kleinere eilandje Comino de republiek Malta vormen. Het is niet alleen de zuidelijkste maar ook kleinste lidstaat van de EU. Hoewel de eilanden klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, die nooit ver weg is, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel.

Rond 1800 viel Malta in Britse handen en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdende verkeer en de typisch rode brievenbussen en telefooncellen. Arabische invloeden zitten vooral in de taal. Malta kent een rijke cultuur, want naast al die monumenten kan er genoten worden van lokale wijnen, kunst, heerlijke boottochtjes en nog veel meer. Interessant is dat de apostel Paulus, tijdens zijn reis naar Rome, schipbreuk leed op Malta (Hand. 27). Hij verbleef er ruim drie maanden en maakte daar wonderlijke dingen mee (Hand. 28:1-10). Sporen van dat verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay en de Pauluscatacomben in Rabat. Het zeer kerkelijke eiland (Rooms Katholiek) houdt zijn bezoek in gedachtenis. Gedurende deze boeiende 8-daagse reis, leren we niet alleen het afwisselende Malta en Gozo beter kennen, maar volgen we letterlijk de voetsporen van Paulus!

 Malta13  
     Malta, Gozo en Comino

Hier volgt een globaal overzicht van het programma dat wordt uitgevoerd:

DAGPROGRAMMA

Dag 1, di 29/05: Vlucht Amsterdam-Valletta

Dag 1, dinsdag 29 mei: Vlucht Amsterdam - Valletta. Bij aankomst worden we  opgewacht door onze Nederlandstalige hostess, die de groep begeleidt naar de klaarstaande touringcar. Transfer naar het hotel in Qawra. Inchecken en diner.

Dag 2, wo 30/05: Valletta verkennen

Dag 2, woensdag 30 mei: Valletta, varend en te voet. ´s Morgens maken we een havencruise voor een eerste blik op deze bijzondere stad. Zo krijgen we een indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en massieve verdedigingswerken, die vijanden moesten weren. Nadat we weer aan de wal zijn, bezoeken we wandelend Valletta en lunchen er. We zien de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour en bezichtigen de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal en de Anglicaanse St Paul’s. Ook bekijken we het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een kennismaking met de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland. In de avond een diner in Southport restaurant in Marsaxlokk aan de haven.

Malta01  
    Valletta en de haven

Dag 3 do 31/05 Marsaxlokk en Hagar Qim

Dag 3, donderdag 31 mei: Marsaxlokk en Hagar Qim. Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 3600 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim, een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Vervolgens varen we, als het weer het toelaat, met een typische Maltezer boot, de luzzu, naar de bekende ‘Blauwe Grotten’ over een azuurblauwe zee met b(l)oeiende onderwater flora. Hierna gaat het naar het vissersdorpje Marsaxlokk met z’n typische vissersbootjes, geverfd in helder rood, blauw en geel. We kunnen hier op het gemak wat rondkijken en lunchen er aan de havenl. Verdere middag vrij en bij aankomst in het hotel gebruiken we daar het diner.


Malta05 
      Marsaxlokk met kleurige vissersboten

Dag 4, vr 01/06 Op zoek naar Paulus

Dag 4, vrijdag 1 juni : op zoek naar Paulus. Handelingen 27 en 28 vertelt van zijn schipbreuk op Malta en zijn verblijf van 3 maanden  op het eiland.  We maken een duik in het verleden met een bezoek aan Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta en ook wel de “stille stad” genoemd. We wandelen over de imposante stadsmuren, die constant wisselende panaroma’s bieden. Hierna gaan we op zoek naar Paulus. In Rabat, bekijken we de catacomben waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Hierboven ligt St. Paul´s kerk, speciaal gebouwd ter herinnering aan Paulus. We kunnen er een korte overdenking houden. Tot slot varen we per luzzu naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island, dat gedomineerd wordt door een enorm beeld van Paulus. ’s Avonds een diner met folkloreshow in restaurant Ta’ Marija in Mostag in Marsaxlokk.

Malta08 
     St. Paul's eiland waar Paulus strandde (met zijn standbeeld)

Dag 5,  za 02/06 Dagtocht Gozo

Zaterdag 2 juni: dagexcursie naar Gozo. Per boot naar dit qua sfeer heel anders aandoende buureiland. Tijdens onze tour bezoeken we het Ta Pinu klooster, de citadel van Victoria, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. We luchen ergens op een mooie plek. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw. Bij terugkomst diner in het hotel.

Malta09  
    Ta Pinu klooster op Gozo

Dag 6, zo 03/06: rustdag

Dag 6, zondag 3 juni: vrije dag. Kerkdienst, lunch en diner in het hotel. Mogelijkheid om te zwemmen in het prachtige zwembad van het hotel dat aansluit op de zee. Maar wie wil wandelen langs de kust of in de stad: geen probleem!

Dag 7, ma 04/06: Oude ambachten en wijnproeverij

Dag 7, maandag 4 juni: oude ambachten en wijnproeven. Een kijkje in het rustieke dorpje Ta Qali, waar handwerkslieden op traditionele wijze verschillende ambachten uitoefenen. Hierna naar het Meridiana landgoed, waar uitstekende wijnen gemaakt worden. Onder het genot van een heerlijke lunch op dit landgoed, proeven we een aantal van deze wijnen. Goed om daarbij ook de verbidnig te weten met Bijbelse noties daaromtrent. Verdere middag vrij.  Diner in restaurant Pepe Nero aan de Valletta Waterfront.

Malta02
   De blauwe grotten

Dag 8 di 05/06 terugreis

Dag 8, dinsdag 5 juni: terug naar huis. Na het ontbijt uitchecken en een vroege transfer naar de luchthaven van Malta. Rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.


Malta06   
     Mdina

Reisorganisatie
De reis en het programma zijn opgesteld en worden uitgevoerd in samenwerking met DrieTour Reizen te Alphen aan de Rijn, bekend om de goede prijs/kwaliteit en all-in prijzen
drietour logo

Gids
De gehele reis zullen we worden bijgestaan door een deskundige NL talige gids.  Bijbels-theologische info wordt gegeven door de reisleider.

Lunches
Alle lunches worden in lokale restaurants en eetgelegenheden aangeboden. Alleen op zondag in het hotel

Hotels
We logeren tijdens ons verblijf in 'Seashells Resort at Suncrest' in Qawra, St Pauls Bay. Op basis van half pension. Drie keer wordt elders gedineerd. Kijk voor het hotel op www.suncresthotel.com

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of id kaart 

Prijs
De prijs wordt bekend gemaakt op de info-avond. Een voorlopige indicatie is er op aanvraag

Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht, maar kunt u zich wel laten aanbevelen. Neem contact op met uw huisarts en uw verzekering.

Pelgrimage
Deze reis is niet zomaar een vakantie. Beter is de benaming van 'pelgrimage'. We reizen dan ook in een christelijke setting. Dat wil zeggen dat er elke dag -voor het avondeten- (zo mogelijk) een korte dagsluiting is. Evenzo zal bij bepaalde locaties de Bijbel worden open geslagen. Het wordt geen 'zware' reis. Integendeel: heel ontspannen. Een goede gezondheid is wel noodzaak.

Literatuur
Aan te bevelen boeken zijn: Diverse reisgidsen over Malta en Gozo. En: Paulus' zeereis naar Rome, van de bekende historicus Fik Meijer.

Voorbereiding
Een info-avond voor deze reis wordt gehouden op vrijdag 22 september 2017 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Een kennismakingsmiddag waar ook alle ins en outs van de reis worden doorgenomen met de deelnemers is op zaterdag 19 mei 2018 om 14.00 uur in de Emmaüskerk, Middelharnis.

berg nebolj   Malta vlag

 
Voor meer informatie en/of opgave bij:
Ds. Leendert Jan Lingen, J. Catsstraat 35, 3245 RH Sommelsdijk. Telefoon: 0187-482944, 06-39501120, e-mailcontact met de predikant Rekeningnummer van de reis:
NL11 RABO 0375 1810 16 t.n.v. L.J. Lingen te Sommelsdijk 

Een speciale folder van deze reis is beschikbaar. Klik op Maltafolder . Voor wie zich wil aanmelden: download hier het aanmeldingsformulier vul het in en stuur het op naar bovenstaand adres.

Voor informatie over Bijbelse landen en plaatsen, surf naar de website van Reinier van den Berg www.bijbelseplaatsen.nl. Kijk ook eens op de website  www.allesovermalta.nl

Bijeenkomsten van de commissie Vorming+Toerusting ter inhoudelijke voorbereiding worden aanbevolen. Kijk daarvoor op de pagina van Vorming+Toerusting.

Tot ziens! ADDIJU (in Maltees)

 

Groepsfoto's van alle reizen vanaf 2003

griekenlandreis         

 

 

 

Groep Griekenland-reis 2003 - in het theater van Epidaurus - (Paulusreis)
turkijereis

 

 

 

 

 

 

 

Groep Turkije-Patmos-reis 2004 - in Efeze voor de bibliotheek van Celsus - (Paulus & Johannesreis)

 egypte-israel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Egypte-Sinaï-Israel-reis 2005 - op de Olijfberg in Jeruzalem - (Mozesreis)cyprus06

 

 

 

 

 

Groep Cyprusreis 2006 - voor het stadhuis in Nicosia/Lefkosia - (Paulus & Barnabasreis)

jordanie-syrie

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Jordanië-Syrie-(omgeving Damascus)reis 2007 - voor het schathuis in Petra - Jordanië (Wandelen door het Oude en Nieuwe Testament)groep israel 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Israëlreis 2008 - voor de Menora bij de Knesseth in Jeruzalem - (Naar de bronnen van het geloof)

 

rome en umbrie groep

 

 

 

 

Groep Rome (Umbrië+Toscane)reis 2009 - voor een kerk in Assisi - (In de sporen van Petrus, Paulus, de vroegchristelijke en Middeleeuwse kerk)img 0489

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Zuid-Oost-Turkije reis 2010 - aan de oever van de Tigris in Hasankeyf - (Naar Bijbelse oertijden)  
 

 

2011 Griekenland 496

 

 

 

 

 

Groep Griekenland reis 2011 - in het theater van Epidaurus - (In de voetsporen van de apostel Paulus)Egypte2012a


 

 

 

 

 

 

 


Groep Rondreis Egypte 2012 - op het eiland Philae in Aswan, Zuid Egypte - (Het land van de Farao's en de Bijbel)2013 Caesarea - Rondreis Israel de Bijbel in Beeld

     Groep Rondreis Israel 2013 - in Caesarea Maritima (De Bijbel in beeld)

Armenie2014

Groep Rondreis Armenië 2014 St Hripsime kerk Echmiadszin met berg Ararat op achtergrond

IMG 8993 
Groep Cappadocië en Noord-Cyprus 2015 in Kyrenia (Cyprus) nabij kasteel Sint Hilarion

Kretareis2016
Groep Kreta 2016 - voor de kerk van klooster Arcadia in de buurt van Rethymnon

 foto reisgroep 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep Jordanië 2017 in de kloof (siq) van Petra. Onder: voor  het schathuis van Koning Aratus IV in Petra

  Lutherreis groep
   Groep Lutherreis 16-21 oktober 2017 - Bad Frankenhausen voor het museum van de Boerenoorlog