Aan tafelJaarthema 2022-2023  "Aan tafel!
Met ons programma van Vorming en Toerusting sluiten we ons aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is ‘aan tafel’. Daarbij denken we natuurlijk aan de belangrijkste maaltijd in de Bijbel: de Maaltijd van de Heer. Wie aan de avondmaalstafel deelneemt, gaat aan tafel bij Jezus Christus. Telkens wanneer wij als gemeente de Maaltijd vieren, gedenken wij Jezus’ leven en dood door brood en wijn te ontvangen als zijn lichaam en bloed. En dat maakt je tot een ander mens. 

Lees meer: - Jaarthema 2022-2023 "Aan tafel" -

belijdenis 2020Belijdenis doen, belijden is doen … / ds. Leendert Jan Lingen
Vroeger was het vanzelfsprekend: je was gedoopt en deed na catechese op je 18e belijdenis. Tegenwoordig ligt dat soms wat anders. Zeker in coronatijd. Vanuit de wereld komt veel op je af. Je twijfelt en je stelt de zaken van geloof misschien wat uit... Maar wat let je om met anderen op een aantal avonden van gedachten te wisselen over ‘het goede leven’ waarvan het christelijk geloof getuigt. Wie weet waar alles toe leidt! De eerste kennismakingsavond is vrijdag 7 oktober 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. Daar spreken we af wanneer we verder bij elkaar komen. Meestal een paar vrijdagen van 20.00-21.30 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. Welkom! U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.
 

bijbelse wijnproeverij 2Bijbelse Wijnproeverij
Dit zal een boeiende en interessante presentatie worden. Wijn is niet alleen heden ten dage heel populair, ook in de Bijbel was wijn aanwezig in het dagelijks leven. Na intensieve studie van alle teksten in de Bijbel die met wijn te maken hebben, is deze presentatie ontstaan. Aan de orde komen: geschiedenis en gebruiken van wijn in de Bijbel, spreuken over wijn en de lessen die God ons daaruit wil leren. Tijdens deze avond is er ook een wijnproeverij met 6 wijnen uit Israël – het land van de Bijbel. Bij de proeverij krijgt u ook verschillende hapjes gepresenteerd. Spreker: vinoloog Gert-Jan van Veen uit Goedereede. Welkom op donderdag 13 oktober 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. De kosten zijn €15 p/p en aanmelden voor vrijdag 7 oktober is noodzakelijk. Telefoon 0187-642419 / 06-39798747 of via het reactieformulier opgave Bijbelse wijnproeverij

×


Annabel Magdenburg de JongOntSPANJE / Annabell Magdeburg-de Jong
De feestdagen komen er weer aan. Iedereen is druk met van alles een nog wat. St. Nicolaas doet binnenkort weer ons land aan. Onze (klein)kinderen zijn druk en voelen de spanning oplopen want de voorbereidingen zijn begonnen. Tja die spanning komt tussen je oren te zitten en je lijf gaat er ook in meedoen. De relatie tussen lichaam en geest is groter dan we denken. Wat we allemaal meenemen en meemaken heeft invloed op onze geest maar heeft ook, en dat wordt vaak onderschat, heel veel invloed op ons lichamelijk gestel. Hoe ontstaat die interactie tussen lichaam en geest en hoe kun je daar het beste mee omgaan? Hoe kunnen we vanuit de Bijbel daar iets over leren en dat ook in de praktijk toepassen. Veel vragen waarover Annabell Magdeburg-de Jong zal spreken. Ze is momenteel pastor in de PKN te Vlaardingen.Welkom op donderdagavond 10 november 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

Freek SchipperGeloof en geweld, dominee bij defensie / ds. F.J.T. Schipper
Ds. Freek Schipper, nu predikant in Zierikzee, is ruim vier jaar geestelijk verzorger bij Defensie geweest. Hij heeft het geloof vertegenwoordigd in een wereld waarin velen daar weinig over weten, maar wel op zoek zijn naar zingeving. Als docent aan de School voor de Luchtmacht ging hij in gesprek over de bereidheid die militairen moeten hebben om geweld te gebruiken. Als luchtmacht predikant werd hij uitgezonden naar het Midden-Oosten toen Nederland deelnam aan een oorlogsmissie. Tijdens zijn uitzending wierpen Nederlandse straaljagers bommen af op Mosoel, waarbij burgerslachtoffers vielen. Hij komt vertellen over de Protestantse Dienst Geestelijke Verzorging bij Defensie, deelt zijn ervaringen en wisselt met ons van gedachten over de dilemma’s rond geloof en geweld. Welkom op donderdag 17 november 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

bachWeihnachtsoratorium J.S. Bach interactief / dr. M. van der VeerKerstoratorium oftewel Oratorium Tempore Nativitatis Christi is een oratorium, bestaande uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden werken. Soms aangeduid als cantates, geschreven door Johann Sebastian Bach voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. Musicus, theoloog dr. Mar van der Veer uit Zierikzee, kan er veel over vertellen. Ook is er ruimte voor interactie, we zullen ook samen enkele stukken zingen uit het Weihnachtsoratorium. Welkom op donderdag 1 december 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

 

 

stilte meditatie gebedStilte, meditatie en gebed / ds. Leendert Jan Lingen
Meditatie en Gebed helpen je bij het ordenen van je (geloofs)leven. Sterker: ze horen bi jhet goede leven! De christelijke traditie heeft ons wat dat betreft veel te bieden. Wat in kloosters eeuwenlang werd bewaard en beoefend blijkt niet passé te zijn. Drie avonden willen we zowel stilstaan bij de ‘stilte’ en de ‘meditatie’ als bij het ‘gebed’. Die drie manieren van omgaan met God en de Bijbel zijn enerzijds onderscheiden, maar vloeien ook in elkaar over. Op beide avonden is er een korte inleiding waarna vooral de praktijk ervan beoefend wordt. We zijn telkens een uur en een kwartier bijeen. Welkom op maandag 9, 16 en 23 januar1 2023 in de Emmaüskerk te Middelharnis van 20.00 uur tot 21.15 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

Bijbel en geweldBijbel, geweld en geweldloosheid / ds. Leendert Jan Lingen
Veel oorlogen en conflicten zijn religieus van aard. ‘God’ speelt daarin een rol. Dat geldt ook voor het christendom. Niet alleen in het verleden, maar ook in het heden. Ook lijkt er in de Bijbel sprake van geweld, dat bovendien door God wordt goedgekeurd en zelfs aangestuurd…? Of ligt dat anders? Hoe lezen we bijvoorbeeld verhalen uit het Oude Testament waarin geweld een rol speelt. En … gaat het in het Nieuwe Testament echt minder gewelddadig toe? We verdiepen ons in deze actuele thematiek om er achter te komen dat het gebruik van de Naam van God een kwetsbare zaak is…
Welkom op maandag 13 februari 2023 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.


theo hop kleinOekraïense kerkmuziek / ds. Theo HopOekraïens Orthodoxe Kerk
Ds. Theo Hop uit Hillegom deelt met ons de liturgie van de Oekraïense kerk. De kerk zal worden ‘aangekleed‘ met iconen en kaarsen waardoor deze ‘hemelse’ muziek nog beter tot ons komt. Veel muziekfragmenten zal hij toelichten en vanaf cd’s ten gehore brengen. Waarom “hemelse muziek”: Toen de heerser van Kiev in 988 overwoog om Christen te worden, had hij hoorders naar Constantinopel gestuurd om daar in de Aya Sophia een dienst mee te maken. Ze kwamen terug met zoveel enthousiasme. De viering was zo mooi, 'soms wisten we niet of we op aarde of in de hemel waren...' Al eerder was ds. Hop bij ons te gast en het belooft ook deze keer weer een bijzondere avond te worden. Tijdens deze avond kunt u ook verzamel cd’s kopen met deze prachtige muziek. Beluister eens op YouTube een indrukwekkende versie van een Kyrie Eleison uitgevoerd door Ukrainian Orthodox Chant of the XV Century by Kyiv Chamber Choir. Welkom op donderdag 23 maart 2023 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

bijbelse wijnproeverij 2Bijbelse Wijnproeverij / Gert-Jan van Veen
Dit zal een boeiende en interessante presentatie worden. Wijn is niet alleen heden ten dage heel populair, ook in de Bijbel was wijn aanwezig in het dagelijks leven. Na intensieve studie van alle teksten in de Bijbel die met wijn te maken hebben, is deze presentatie ontstaan. Aan de orde komen: geschiedenis en gebruiken van wijn in de Bijbel, spreuken over wijn en de lessen die God ons daaruit wil leren. Tijdens deze avond is er ook een wijnproeverij met 6 wijnen uit Israël – het land van de Bijbel. Bij de proeverij krijgt u ook verschillende hapjes gepresenteerd. Spreker: vinoloog Gert-Jan van Veen uit Goedereede. Welkom op donderdag 13 oktober 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. De kosten zijn €15 p/p en aanmelding vooraf is noodzakelijk via telefoon 0187-642419 / 06-39798747 of via reactieformulier

×


aan de overkantAan tafel in De Overkant
We sluiten het seizoen passend af door samen aan tafel te gaan. Dat doen we in de Overkant in Ouddorp.  Met zo’n veertig mensen kunnen we daar terecht om te ervaren dat samen eten meer is dan voedsel naar binnen werken. Het is elkaar ontmoeten, met elkaar delen en genieten van wat van ‘De Overkant’ op ons toekomt. Tijdens de maaltijd luisteren we naar muziek, delen we een ervaring, een gedicht en horen we ook wat de zin is – volgens de Bijbel- van maaltijd houden. De Overkant is een van de mooiste locaties in Ouddorp. Het ligt vlak bij de Kleistee, een van de meeste oorspronkelijke stukjes natuur aldaar. De locatie heeft ook een mooie tuin en er zal gezorgd worden voor het lichaam en de geest. Graag opgeven na 1 april maar voor 1 mei via het e-mailadresDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website van De Overkant in Ouddorp www.deoverkantouddorp.nl Welkom op woensdag 10 mei 2023 om 18.00 uur, Dijkstelweg 33 Ouddorp. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

chevetogne kloosterKloosterweekend Chevetogne
Van vrijdagmiddag 19 mei tot en met zondagmiddag 21 mei 2023 kunt u naar het klooster van Chevetogne (Zuid-België). De stichter van het klooster, Dom Lambert Beauduin, beoogde een “verbinding” tussen de oosterse en westerse kerken. De twee liturgieën worden gevierd in de twee kerken die aan het klooster verbonden zijn (Byzantijnse en de Latijnse). Vooral de Byzantijnse liturgie is bijzonder. De monniken zingen zonder begeleiding maar vol overgave op een indrukwekkende wijze.

We leven een paar dagen mee op het ritme van de monniken en vieren de gebedstijden met hen mee. Ook zullen we een monnik ontmoeten en met hem spreken over dit bijzondere klooster maar ook over zijn persoonlijke drijfveren. In de omgeving kan er ook volop gewandeld worden, de omgeving is er prachtig. We slapen in gastenhuis Bethanië. De kosten zijn ongeveer €80 daarbij zijn inbegrepen logies en maaltijden. De reis wordt gezamenlijk gemaakt met (eigen) auto’s, en de reiskosten gedeeld. Als u mee wilt meldt u dan snel aan!  Voor vragen en opgaven zie de folder maar u kunt ook terecht bij dhr. Piet de Munck, telefoon 642419 / 06-39798747 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.

pinksterpadWandelen op het Pinksterpad (geen initiatief van de Emmaüskerk)
Maandag 29 mei 2023 is er weer een Pinksterpad. Pinksterpad is een jaarlijkse inspirerende wandeltocht op 2e Pinksterdag die start en eindigt in of bij een kerk. Proef de saamhorigheid van mensen uit verschillende kerken bij deze inspirerende tocht. Onderweg krijgen de wandelaars zo nu en dan iets aangereikt; een foto, een gedicht, een spreuk of iets anders dat aanleiding geeft tot gesprek. Pinksterpad is in 2011 voor de eerste keer georganiseerd door een aantal Hervormde PKN kerken op Goeree-Overflakkee. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie op het eiland en hier en daar elders in het land. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Voor meer informatie kijk op www.pinksterpad.nl

kalenderActiviteitenkalender Vorming+Toerusting (tenzij aangegeven zijn de activiteiten in de Emmaüskerk)
Tik of klik op de tekst van het onderwerp voor meer informatie.
(Terug naar programma.) 

 vr 07 okt  2022  20.00 u  Belijdenis doen, belijden is doen - ds. L.J. Lingen
 do 13 okt 2022 20.00 u Bijbelse wijnproeverij - Gert-Jan van Veen
 do 10 nov 2022 20.00 u OntSPANJE - Annabell Magdeburg-de Jong
 do 17 nov  2022 20.00 u Bijbel en geweld, dominee bij defensie - ds. F.J.T. Schipper
 do 01 dec 2022 20.00 u Weinachtsoratorium interactief - dr. M. van der Veer
           
 ma 09 jan 2023 20.00 u Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 1/3
 ma 16 jan 2023 20.00 u Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 2/3
 ma 23 jan 2023 20.00 u Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 3/3
 ma 13 feb 2023 20.00 u Bijbel, geweld en geweldloosheid - ds. L.J. Lingen
 do 23 mrt 2023 20.00 u Oekraïense kerkmuziek - ds. T. Hop
 wo 10 mei 2023   Aan tafel in de Overkant (Ouddorp)
 vr 19 mei 2023 11.30 u Kloosterweekend Abdij van Chevetogne (België)
 ma 29  mei  2023  13.30 u  Pinksterpad (geen initiatief Emmaüskerk)

 

Taak van de commissie Vorming+Toerusting (V+T)logo v en t
De commissie Vorming+Toerusting heeft een ondersteunende taak ten behoeve van alle leden en geledingen binnen de gemeente. Hierbij probeert zij op het spoor te komen welke behoeften er bestaan op het gebied van vorming en toerusting. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ideeën en methoden, die door anderen worden aangereikt, of door methoden die zelf worden ontwikkeld. De commissie organiseert ook activiteiten in het kader van Kerk+Israël.

Eén en ander kan leiden tot:
• kennismakingsbijeenkomsten
• thema-avonden
• excursies
• cursussen
• kloosterdagen of retraites

U kunt contact met ons opnemen via het reactieformulier van V+T

×