Aan tafelJaarthema 2022-2023  "Aan tafel!
Met ons programma van Vorming en Toerusting sluiten we ons aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is ‘aan tafel’. Daarbij denken we natuurlijk aan de belangrijkste maaltijd in de Bijbel: de Maaltijd van de Heer. Wie aan de avondmaalstafel deelneemt, gaat aan tafel bij Jezus Christus. Telkens wanneer wij als gemeente de Maaltijd vieren, gedenken wij Jezus’ leven en dood door brood en wijn te ontvangen als zijn lichaam en bloed. En dat maakt je tot een ander mens. En dan vooral een mens die de genade die aan tafel wordt ontvangen gaat uitdelen en ook anderen gaat nodigen om die genade handen en voeten te geven. Dat is de ‘tafel van de verbinding’. Maar hoe ‘belijd’ je dat, hoe ‘vier’ je het leven, hoe ‘ontspan’ je je, wat betekent dat in een wereld vol ‘geweld’, hoe komt dat tot ons in ‘muziek’, in de ‘stilte’ van het gebed. Vandaar avonden over belijdenis doen, een Bijbelse wijnproeverij, een avond over ontspanning en geloof, twee avonden over God, geloof en geweld, twee avonden over muziek en drie avonden over de praktijk van stilte, gebed en meditatie. Aan het slot van onze serie toerustingsavonden willen we alles afsluiten door echt aan tafel te gaan en samen te eten. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken..

Extra informatie:
activiteitenkalender 2022-2023 - raadplegen
webpagina Vorming + Toerusting Exoduskerk - raadplegen

jaarprogramma 2022-2023 - downloaden
jaarprogramma 2022-2023 - downloaden (A5-boekje)
activiteitenkalender 2022-2023 - downloaden


Bijbel en geweldBijbel, geweld en geweldloosheid / ds. Leendert Jan Lingen
Deze avond is ook on-line te volgen via Kerkomroep / YouTube.
Veel oorlogen en conflicten zijn religieus van aard. ‘God’ speelt daarin een rol. Dat geldt ook voor het christendom. Niet alleen in het verleden, maar ook in het heden. Ook lijkt er in de Bijbel sprake van geweld, dat bovendien door God wordt goedgekeurd en zelfs aangestuurd…? Of ligt dat anders? Hoe lezen we bijvoorbeeld verhalen uit het Oude Testament waarin geweld een rol speelt. En … gaat het in het Nieuwe Testament echt minder gewelddadig toe? We verdiepen ons in deze actuele thematiek om er achter te komen dat het gebruik van de Naam van God een kwetsbare zaak is…
Welkom op maandag 13 februari 2023 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.


Vocaal Ensemble Chervoni KoraliOekraïense kerkmuziek 
Vrijdag 31 maart 20.00 uur
zal het Vocaal Ensemble Chervoni Korali uit Rijswijk Oekraïense liederen zingen uit de Oekraïnse Oosters Orthodoxe Kerkliturgie. De vocalisten van het Ensemble zijn verenigd door liefde voor Oekraïense liederen en promoten graag de Oekraïense tradities en cultuur. Vocaal ensemble Chervoni Korali staat onder leiding van dirigente Nataliya Malhanova-van Loo.

Toen de heerser van Kiev in 988 overwoog om Christen te worden, had hij hoorders naar Constantinopel gestuurd om daar in de Aya Sophia een dienst mee te maken. Ze kwamen terug met zoveel enthousiasme. De viering was zo mooi, 'soms wisten we niet of we op aarde of in de hemel waren...'. Beluister eens op YouTube een indrukwekkende versie van een Kyrie Eleison uitgevoerd door Ukrainian Orthodox Chant of the XV Century by Kyiv Chamber Choir. 

We hopen dat veel Oekraïners die momenteel op Goeree-Overflakkee verblijven naar deze mooie avond komen. Natuurlijk is verder ook iedereen van harte welkom! De toegang is gratis, wel zal er ter bestrijding van de onkosten een collecte worden gehouden. Welkom vrijdag 31 maart 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis.
U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken. 

Українська церковна музика
У п’ятницю, 31 березня, вокальний ансамбль «Червоні корали» з Райсвійка співатиме українські пісні з літургії Української Східної Православної Церкви. Вокалістів Ансамблю об’єднує любов до української пісні та популяризація українських традицій та культури. Вокальним ансамблем «Червоні коралі» керує керівник Наталія Малганова-ван Лоо.

Коли київський правитель замислювався стати християнином у 988 році, він послав слухачів до Константинополя на службу в Святій Софії. Вони повернулися з таким ентузіазмом. Святкування було таким гарним, «інколи ми не знали, на землі ми чи на небі...». Послухайте на YouTube вражаючу версію Кирієвого елейсону у виконанні Українського православного співу XV століття Камерного хору «Київ».

Сподіваємося, що багато українців, які зараз перебувають у Goeree-Overflakkee, прийдуть на цей прекрасний вечір. Звичайно, усі також дуже раді! Вхід вільний, але збирається збір для покриття витрат.
Ласкаво просимо в п’ятницю, 31 березня, о 20:00 в Emmaüskerk в Міддельгарнісі, Koningin Julianaweg 64 Middelharnis.aan de overkantAan tafel in De Overkant (let op datum gewijzigd!)
We sluiten het seizoen passend af door samen aan tafel te gaan. Dat doen we in de Overkant in Ouddorp.  Met zo’n veertig mensen kunnen we daar terecht om te ervaren dat samen eten meer is dan voedsel naar binnen werken. Het is elkaar ontmoeten, met elkaar delen en genieten van wat van ‘De Overkant’ op ons toekomt. Tijdens de maaltijd luisteren we naar muziek, delen we een ervaring, een gedicht en horen we ook wat de zin is – volgens de Bijbel- van maaltijd houden. De Overkant is een van de mooiste locaties in Ouddorp. Het ligt vlak bij de Kleistee, een van de meeste oorspronkelijke stukjes natuur aldaar. De locatie heeft ook een mooie tuin en er zal gezorgd worden voor het lichaam en de geest. Graag opgeven na 1 april maar voor 1 mei via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website van De Overkant in Ouddorp www.deoverkantouddorp.nl Welkom op woensdag 10 17 mei 2023 om 18.00 uur, Dijkstelweg 33 Ouddorp. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.

chevetogne kloosterKloosterweekend Chevetogne
Van vrijdagmiddag 19 mei tot en met zondagmiddag 21 mei 2023 kunt u naar het klooster van Chevetogne (Zuid-België). De stichter van het klooster, Dom Lambert Beauduin, beoogde een “verbinding” tussen de oosterse en westerse kerken. De twee liturgieën worden gevierd in de twee kerken die aan het klooster verbonden zijn (Byzantijnse en de Latijnse). Vooral de Byzantijnse liturgie is bijzonder. De monniken zingen zonder begeleiding maar vol overgave op een indrukwekkende wijze.

We leven een paar dagen mee op het ritme van de monniken en vieren de gebedstijden met hen mee. Ook zullen we een monnik ontmoeten en met hem spreken over dit bijzondere klooster maar ook over zijn persoonlijke drijfveren. In de omgeving kan er ook volop gewandeld worden, de omgeving is er prachtig. We slapen in gastenhuis Bethanië. De kosten zijn ongeveer €100 daarbij zijn inbegrepen logies en maaltijden. De reis wordt gezamenlijk gemaakt met (eigen) auto’s, en de reiskosten gedeeld. Als u mee wilt meldt u dan snel aan!  Voor vragen en opgaven zie de folder maar u kunt ook terecht bij dhr. Piet de Munck, telefoon 642419 / 06-39798747 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.

pinksterpadWandelen op het Pinksterpad (geen initiatief van de Emmaüskerk)
Maandag 29 mei 2023 is er weer een Pinksterpad. Pinksterpad is een jaarlijkse inspirerende wandeltocht op 2e Pinksterdag die start en eindigt in of bij een kerk. Proef de saamhorigheid van mensen uit verschillende kerken bij deze inspirerende tocht. Onderweg krijgen de wandelaars zo nu en dan iets aangereikt; een foto, een gedicht, een spreuk of iets anders dat aanleiding geeft tot gesprek. Pinksterpad is in 2011 voor de eerste keer georganiseerd door een aantal Hervormde PKN kerken op Goeree-Overflakkee. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie op het eiland en hier en daar elders in het land. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Voor meer informatie kijk op www.pinksterpad.nl

  

belijdenis 2020Belijdenis doen, belijden is doen … / ds. Leendert Jan Lingen
Vroeger was het vanzelfsprekend: je was gedoopt en deed na catechese op je 18e belijdenis. Tegenwoordig ligt dat soms wat anders. Zeker in coronatijd. Vanuit de wereld komt veel op je af. Je twijfelt en je stelt de zaken van geloof misschien wat uit... Maar wat let je om met anderen op een aantal avonden van gedachten te wisselen over ‘het goede leven’ waarvan het christelijk geloof getuigt. Wie weet waar alles toe leidt! De eerste kennismakingsavond is vrijdag 7 oktober 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. Daar spreken we af wanneer we verder bij elkaar komen. Meestal een paar vrijdagen van 20.00-21.30 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. Welkom! U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken dat we voor u in petto hebben.
 

bijbelse wijnproeverij 2Bijbelse Wijnproeverij
Dit zal een boeiende en interessante presentatie worden. Wijn is niet alleen heden ten dage heel populair, ook in de Bijbel was wijn aanwezig in het dagelijks leven. Na intensieve studie van alle teksten in de Bijbel die met wijn te maken hebben, is deze presentatie ontstaan. Aan de orde komen: geschiedenis en gebruiken van wijn in de Bijbel, spreuken over wijn en de lessen die God ons daaruit wil leren. Tijdens deze avond is er ook een wijnproeverij met 6 wijnen uit Israël – het land van de Bijbel. Bij de proeverij krijgt u ook verschillende hapjes gepresenteerd. Spreker: vinoloog Gert-Jan van Veen uit Goedereede. Welkom op donderdag 13 oktober 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. De kosten zijn €15 p/p en vooraf aanmelden  is noodzakelijk. Telefoon 0187-642419 / 06-39798747 of via het reactieformulier opgave Bijbelse wijnproeverij

×


Annabel Magdenburg de JongOntSPANJE / Annabell Magdeburg-de Jong
De feestdagen komen er weer aan. Iedereen is druk met van alles een nog wat. St. Nicolaas doet binnenkort weer ons land aan. Onze (klein)kinderen zijn druk en voelen de spanning oplopen want de voorbereidingen zijn begonnen. Tja die spanning komt tussen je oren te zitten en je lijf gaat er ook in meedoen. De relatie tussen lichaam en geest is groter dan we denken. Wat we allemaal meenemen en meemaken heeft invloed op onze geest maar heeft ook, en dat wordt vaak onderschat, heel veel invloed op ons lichamelijk gestel. Hoe ontstaat die interactie tussen lichaam en geest en hoe kun je daar het beste mee omgaan? Hoe kunnen we vanuit de Bijbel daar iets over leren en dat ook in de praktijk toepassen. Veel vragen waarover Annabell Magdeburg-de Jong zal spreken. Ze is momenteel pastor in de PKN te Vlaardingen.Welkom op donderdagavond 10 november 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.

Freek SchipperGeloof en geweld, dominee bij defensie / ds. F.J.T. Schipper
Ds. Freek Schipper, nu predikant in Zierikzee, is ruim vier jaar geestelijk verzorger bij Defensie geweest. Hij heeft het geloof vertegenwoordigd in een wereld waarin velen daar weinig over weten, maar wel op zoek zijn naar zingeving. Als docent aan de School voor de Luchtmacht ging hij in gesprek over de bereidheid die militairen moeten hebben om geweld te gebruiken. Als luchtmacht predikant werd hij uitgezonden naar het Midden-Oosten toen Nederland deelnam aan een oorlogsmissie. Tijdens zijn uitzending wierpen Nederlandse straaljagers bommen af op Mosoel, waarbij burgerslachtoffers vielen. Hij komt vertellen over de Protestantse Dienst Geestelijke Verzorging bij Defensie, deelt zijn ervaringen en wisselt met ons van gedachten over de dilemma’s rond geloof en geweld. Welkom op donderdag 17 november 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarpogramma 2022-2023 bekijken.

bachWeihnachtsoratorium J.S. Bach interactief / dr. M. van de Veer 
Kerstoratorium oftewel Oratorium Tempore Nativitatis Christi is een oratorium, bestaande uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden werken. Soms aangeduid als cantates, geschreven door Johann Sebastian Bach voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. Musicus, theoloog dr. Mar van der Veer uit Zierikzee, kan er veel over vertellen. Ook is er ruimte voor interactie, we zullen ook samen enkele stukken zingen uit het Weihnachtsoratorium. Welkom op donderdag 1 december 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.

 

 

stilte meditatie gebedStilte, meditatie en gebed / ds. Leendert Jan Lingen
Meditatie en Gebed helpen je bij het ordenen van je (geloofs)leven. Sterker: ze horen bi jhet goede leven! De christelijke traditie heeft ons wat dat betreft veel te bieden. Wat in kloosters eeuwenlang werd bewaard en beoefend blijkt niet passé te zijn. Drie avonden willen we zowel stilstaan bij de ‘stilte’ en de ‘meditatie’ als bij het ‘gebed’. Die drie manieren van omgaan met God en de Bijbel zijn enerzijds onderscheiden, maar vloeien ook in elkaar over. Op beide avonden is er een korte inleiding waarna vooral de praktijk ervan beoefend wordt. We zijn telkens een uur en een kwartier bijeen. Welkom op maandag 9, 16 en 23 januar1 2023 in de Emmaüskerk te Middelharnis van 20.00 uur tot 21.15 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. U kunt ook het hele jaarprogramma 2022-2023 bekijken.

filmFilmavonden (initiatief Exoduskerk)
Al een paar jaar verzorgt de V+T commissie van de Exoduskerk filmavonden. Dat is in de loop van de tijd iets meer geworden dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is steeds een film met diepgang, een film waar je nog lang over kunt napraten. De filmavonden zijn op dinsdag 22 november 2022, dinsdag 24 januari 2023 om 19.30 uur in de Exoduskerk.  Inloop vanaf 19.15 uur. De toegang is gratis; eigen bijdrag is welkom. Meer info vindt u op de website van de Exoduskerk.

 

kalenderActiviteitenkalender Vorming+Toerusting (tenzij aangegeven zijn de activiteiten in de Emmaüskerk)
Tik of klik op de tekst van het onderwerp voor meer informatie.
(Terug naar programma.)

 vr 07  okt   2022   20.00 u   Belijdenis doen, belijden is doen - ds. L.J. Lingen
 do 13  okt  2022  20.00 u  Bijbelse wijnproeverij - Gert-Jan van Veen
 do 10  nov  2022  20.00 u  OntSPANJE - Annabell Magdeburg-de Jong
 do 17  nov   2022  20.00 u  Bijbel en geweld, dominee bij defensie - ds. F.J.T. Schipper
 di 22  nov  2022  19.30 u  Filmavond (Exoduskerk)
 do 01  dec  2022  20.00 u  Weinachtsoratorium interactief - dr. M. van der Veer
           
 ma 09  jan  2023  20.00 u  Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 1/3
 ma 16  jan  2023  20.00 u  Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 2/3
 ma 23  jan  2023  20.00 u  Stilte, meditatie en gebed - ds. L.J. Lingen 3/3
 di 24  jan  2023  19.30 u  Filmavond (Exoduskerk)
 ma 13  feb  2023  20.00 u  Bijbel, geweld en geweldloosheid - ds. L.J. Lingen
 vr 31  mei  2023  20.00 u  Oekraïense kerkmuziek
woe 17  mei  2023    Aan tafel in de Overkant (Ouddorp - let op datum gewijzigd!)
 vr 19  mei  2023  11.30 u  Kloosterweekend Abdij van Chevetogne (België)
 ma 29   mei   2023   13.30 u   Pinksterpad (geen initiatief Emmaüskerk)

 

Taak van de commissie Vorming+Toerusting (V+T)logo v en t
De commissie Vorming+Toerusting heeft een ondersteunende taak ten behoeve van alle leden en geledingen binnen de gemeente. Hierbij probeert zij op het spoor te komen welke behoeften er bestaan op het gebied van vorming en toerusting. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ideeën en methoden, die door anderen worden aangereikt, of door methoden die zelf worden ontwikkeld. De commissie organiseert ook activiteiten in het kader van Kerk+Israël.

Eén en ander kan leiden tot:
• kennismakingsbijeenkomsten
• thema-avonden
• excursies
• cursussen
• kloosterdagen of retraites

U kunt contact met ons opnemen via het reactieformulier van V+T

×