logo het goede levenHet goede leven - bloeien voor Gods aangezicht
Wat hebben we als kerk te zeggen over het goede leven? In elk geval dit: het goede leven heeft alles met God te maken heeft. Hij maakt het leven goed. Niet in de zin van succesvol of moreel beter, maar je leven - met alle vreugde en verdriet - wordt in een ander kader gezet. Het licht van God, het licht van vergeving, valt over ons leven. Het goede heeft te maken met het geloof dat God goed is en dat de toekomst aan Hem is. Dat licht valt al naar ons toe en dat maakt het leven goed. Natuurlijk zijn er zorgen, maar dat is niet het laatste antwoord. Aan dat perspectief in en na de coronacrisis willen we woorden geven met soms passende rituelen en activiteiten.
 Extra informatie:
activiteitenkalender 2020-2021
 - raadplegen
webpagina Vorming + Toerusting Exoduskerk - raadplegen

activiteitenkalender 2020-2021 - pdf-formaat - downloaden
jaarprogramma 2020-2021 - pdf-formaat - downloaden

belijdenis 2020Belijdenis doen, belijden is doen …
Vroeger was het vanzelfsprekend: je was gedoopt en deed na catechese op je 18e belijdenis. Tegenwoordig ligt dat soms wat anders. Zeker in coronatijd. Vanuit de wereld komt veel op je af. Je twijfelt en je stelt de zaken van geloof misschien wat uit... Maar wat let je om met anderen op een aantal avonden van gedachten te wisselen over ‘het goede leven’ waarvan het christelijk geloof getuigt. Wie weet waar alles toe leidt! De eerste kennismakingsavond is vrijdag 2 oktober 2020 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. Daar spreken we af wanneer we verder bij elkaar komen. Meestal een paar vrijdagen van 20.00-21.30 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. Welkom!

  

coronacrisis en kerkWat leren we (als kerk) van de coronacrisis?
Dat de coronacrisis gevolgen voor de kerk heeft, is wel duidelijk. De vraag is: bevinden we ons in een sneeuwstorm? In dat geval ga je even schuilen, en daarna ga je op hetzelfde pad verder. Of is het winter? In dat geval moet je je goed voorbereiden, voorraden aanleggen. Of is het een ijstijd? Dan moet je een totaal andere manier van leven en kerk-zijn ontwikkelen.” Hierover willen we met elkaar in gesprek gaan. Denk vast na over deze vragen en betrek ze ook op de kerk: Waar ben je verdrietig om? Wat heb je niet zo gemist? Welke nieuwe dingen heb je ontdekt? Wat ga je blijvend anders doen? Heb je God, elkaar en de wereld anders leren kennen? Het je het goede leven al ontdekt? Heb je ideeën voor de kerk in en na corona? We reserveren daarvoor 1 avond waarop maximaal 8 mensen welkom zijn. Maar er is keuze uit 3 data. Blijkt er meer belangstelling dan proberen we meer avonden te beleggen. Leiding: Ds. Leendert Jan Lingen. Welkom en kies voor maandag 5, 26 oktober of 9 november 2020 van 20.00 uur tot 21.30 uur in de Emmaüskerk. N.B. aanmelden is noodzakelijk bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via whatsapp 06-39501120.

gebedAvondgebed op donderdag
Op woensdagen waren er in juni en juli middaggebeden. Die werden als zinvol ervaren en horend bij het goede leven. Sommigen vonden het jammer dat ze er vanwege werk of anderszins niet bij konden zijn. Daarom willen we nu een paar avondgebeden inplannen op donderdagavond. Het zou mooi zijn als we dat met meer kerken kunnen doen. Maar wij beginnen er al vast mee. Het duurt een half uur. We lezen een Psalm, een evangelielezing met een paar gesproken woorden, luisteren naar muziek, zijn stil, kunnen een kaarsje aansteken en voorbede uitspreken. Welkom op donderdag 15 oktober, 12 november, 10 december 2020 van 20.00 uur tot 20.30 uur in de Emmaüskerk. Leiding ds. Leendert Jan Lingen.


stilte meditatie gebedStilte, meditatie en gebed
Meditatie en Gebed helpen je bij het ordenen van je (geloofs)leven. Sterker: ze horen bi jhet goede leven! De christelijke traditie heeft ons wat dat betreft veel te bieden. Wat in kloosters eeuwenlang werd bewaard en beoefend blijkt niet passé te zijn. Op een viertal avonden willen we zowel stilstaan bij de ‘stilte’ en de ‘meditatie’ als bij het ‘gebed’. Die drie manieren van omgaan met God en de Bijbel zijn enerzijds onderscheiden, maar vloeien ook in elkaar over. Op alle avonden is er een korte inleiding waarna vooral de praktijk ervan beoefend wordt. We zijn telkens een uur en een kwartier bijeen. Welkom op maandag 11, 18 en 25 januari en 1 februari 2021 in de Emmaüskerk te Middelharnis van 20.00 uur tot 21.15 uur. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen.

seidermaaltijd 2020Viering van een seidermaaltijd voor christenen
Elk jaar vieren we een sedermaaltijd, de maaltijd die Jezus met zijn leerlingen hield vlak voor zijn dood en gestalte van het goede leven dat God in en door Hem toonde. Dat blijkt een goede voorbereiding op de Stille Week te zijn. We eten met elkaar volgens een bepaalde orde die is afgeleid van de Paschamaaltijd. We hebben niet echt een maaltijd om onze honger te stillen, maar we staan stil bij alle onderdelen van de maaltijd. We volgen daarbij de z.g. Haggada (vertelling) en krijgen er uitleg bij en nuttigen  de symbolische gerechten. Ons eigen Paasfeest en de viering van het avondmaal komen dichterbij. Vanzelf zijn daar ook (weinig) kosten aan verbonden. Het houden van een sedermaaltijd blijkt een goede voorbereiding op de Stille Week te zijn. We eten op donderdag 25 maart 2021 om 20.00 uur met elkaar volgens een bepaalde orde die is afgeleid van de Paschamaaltijd. We hebben niet echt een maaltijd om onze honger te stillen. We volgen alleen de z.g. Haggada (vertelling) en krijgen uitleg bij en nuttigen soms de symbolische ingrediënten. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen. Vanzelf zijn daar ook (weinig) kosten aan verbonden. We houden rekening met coronamaatregelen. Daarom het verzoek: opgeven via het opgaveformulier of per telefoon 0187-48294.
Uiterlijke datum van opgave is woensdag 17 maart 2021.
Graag vermelden: Sedermaaltijd, naam, aantal personen, telefoonnnummer en e-mailadres.
Aanmelding is mogelijk per telefoon: 0187482944 of via het opgave formulier.

×

emmauswandelingEmmaüswandeling
Bij een Emmaüswandeling gaan mensen twee aan twee wandelen. Al pratende ervaren ze misschien iets van de onbekende Derde zoals de twee leerlingen van Jezus op weg naar Emmaüs een derde persoon tegenkwamen die met hen op liep en het gesprek kleur gaf. De route die gelopen wordt is van tevoren bepaald, zodat iedereen eenzelfde wandeling maakt. De wandeling begint in stilte met het overdenken van een vraag die je hebt meegekregen. Daarna worden daarover gedachten uitgewisseld. Het is geen discussie. Aan het einde vragen we elkaar of we de ervaring hadden dat er iemand met ons meeliep. We sluiten de wandeling af met een korte viering in de kerk. Na afloop hebben we misschien een glimp opgevangen van het goede leven. Welkom op maandag 12 april om 19.30 uur in de Emmaüskerk. Rond 21.00 uur zullen we huiswaarts keren. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen.


 

waarom jezusEen goed verhaal: waarom nu Jezus? ( over zijn betekenis ‘voor ons’?)
Wie is Jezus? Hoe komt het dat de kerk zijn naam centraal stelt en dat zelfs de jaartelling vanaf zijn geboorte wordt geteld? Is Hij een bijzonder iemand, een wonderlijke Rabbi? Zeker! Maar is Hij niet meer? Waarom staan we zes weken stil bij zijn leven en dood voor Pasen? Wat betekent het als apostelen zijn dood omschrijven als ‘voor ons’ en wij ‘in’ Christus zijn, of ‘met’ Christus mogen leven? Op dat goede verhaal over het goede leven door Hem gaan we ons bezinnen. Welkom op maandag 15 februari 2021 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Leiding: ds. Leendert Jan Lingen.
 

chevetogne 2013Kloosterweekend Monastère de Chevetogne
Het klooster van Chevetogne is gelegen in een heuvellandschap aan de rand van de Belgische Ardennen, halverwege Brussel en Luxemburg. Het is een internationaal Benedictijns klooster toegewijd aan de eenheid van de christenen. Sinds haar ontstaan heeft de openheid naar de grote Oosterse en Westerse tradities van liturgisch gebed deze gemeenschap gekenmerkt. Van vrijdag 16 april tot en met zondag 18 april 2021 hopen we dit klooster voor de 7e keer te bezoeken. Tijdens ons bezoek volgen we de gebedsdiensten, die in het Slavisch, Grieks, Latijns en soms een beetje Nederlands zijn. Het gezang van de monniken plaatst je in hemelse sferen evenals het kerkgebouw in Byzantijnse stijl met de vele iconen. Tussendoor proberen we ook een gesprek te hebben met een van monniken. De rest van de tijd is vrij om in de schitterende omgeving te wandelen, te lezen, of even een bezoek te brengen aan een naburig klooster. Kijk op: emmauskerkmiddelharnis.nl/vorming-toerusting/kloosterweekend Voor informatie en opgaven kunt u terecht bij:  of dhr. Piet de Munck, telefoon 0187-642419 / 06-39798747 of via het e-mailcontact over het kloosterweekend

×
 

rome sicilie reisMet Paulus naar Italië
In het voorjaar van 2021 -van maandag 24 mei tot en met woensdag 2 juni 2021 zal er weer een Bijbelse reis plaats vinden. Het is de reis die in 2020 niet doorging. Daarvoor zijn nog 7 plekken vrij! We maken een bezoek aan Italië in de voetsporen van Paulus en de vroege kerk. De laatste reis van de apostel ging namelijk vanuit Israël via Turkije, Kreta, Malta en Sicilië naar Rome. We zijn 5 dagen op Sicilië in Giardini Naxos en Palermo en 5 dagen in Rome waar we vlak bij de Sint-Pieter logeren. Vanuit die locaties maken we uitstapjes naar de wereld van de apostel. Uitgebreide informatie maar ook een folder is te downloaden op www.ljlingen.nl. Voor verdere info bel 0187-482944. Of stuur de predikant een  e-mail.

×


pinksterpadWandelen op het Pinksterpad (geen initiatief van de Emmaüskerk)
Pinksterpad is een jaarlijkse inspirerende wandeltocht op 2e Pinksterdag die start en eindigt in of bij een kerk. Proef de saamhorigheid van mensen uit verschillende kerken bij deze inspirerende tocht. Onderweg krijgen de wandelaars zo nu en dan iets aangereikt; een foto, een gedicht, een spreuk of iets anders dat aanleiding geeft tot gesprek. Pinksterpad is in 2011 voor de eerste keer georganiseerd door een aantal Hervormde PKN kerken op Goeree-Overflakkee. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie op het eiland en hier en daar elders in het land. Pinksterpad 2021 is op 2e Pinksterdag maandag 24 mei 2021 Voor kinderen is een speciaal programma, met een verkorte route. De tocht is toegankelijk voor alle leeftijden, rolstoelers, kinderwagens en buggy's. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Voor meer informatie kijk op www.pinksterpad.nl


kalenderActiviteitenkalender Vorming+Toerusting (tenzij aangegeven zijn de activiteiten in de Emmaüskerk).
Tik of klik op de tekst van het onderwerp voor meer informatie.

(Terug naar programma.) 

          Onderwerp 
 vr 02 okt  2020  20.00 u  Belijdenis doen, belijden is doen - ds. L.J. Lingen
 ma 05 okt 2020 20.00 u Wat leren we (als kerk) van de coronacrisus - ds. L.J. Lingen 1/3
 do 15  okt 2020 20.00 u Avondgebed op donderdag - ds. L.J. Lingen 1/3
 ma 26  okt 2020 20.00 u Wat leren we (als kerk) van de coronacrisus - ds. L.J. Lingen  2/3
 ma 09 nov 2020 20.00 u Wat leren we (als kerk) van de coronacrisus - ds. L.J. Lingen 3/3
 do 12 nov 2020 20.00 u Avondgebed op donderdag - ds. L.J. Lingen 2/3
 do 10 dec 2020 20.00 u Avondgebed op donderdag - ds. L.J. Lingen 3/3
 ma 11 jan 2021 20.00 u Stilte-meditatie-gebed - ds. L.J. Lingen 1/4
 ma 18 jan 2021 20.00 u Stilte-meditatie-gebed - ds. L.J. Lingen 2/4
 ma 25 jan 2021 20.00 u Stilte-meditatie-gebed - ds. L.J. Lingen 3/4
 ma 01 feb 2021 20.00 u Stilte-meditatie-gebed - ds. L.J. Lingen 4/4
 ma 15 feb 2021 20.00 u Waarom nu Jezus - ds. L.J. Lingen
 do 25 mrt 2021 20.00 u Viering van een seidermaaltijd voor christenen - ds. L.J. Lingen
 ma 12 apr 2021 19.30 u Emmaüswandeling - ds. L.J. Lingen
 vr 16 apr 2021 11.30 u Kloosterweekend Chevetogne
 ma 24  mei  2021  13.30 u  Pinksterpad (geen initiatief Emmaüskerk)
 ma 24 mei 2021 Met Paulus naar Italië - ds. L.J. Lingen 

logo v en t

Taak van de commissie Vorming+Toerusting (V+T)
De commissie Vorming+Toerusting heeft een ondersteunende taak ten behoeve van alle leden en geledingen binnen de gemeente. Hierbij probeert zij op het spoor te komen welke behoeften er bestaan op het gebied van vorming en toerusting. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ideeën en methoden, die door anderen worden aangereikt, of door methoden die zelf worden ontwikkeld. De commissie organiseert ook activiteiten in het kader van Kerk+Israël.

Eén en ander kan leiden tot:
• kennismakingsbijeenkomsten
• thema-avonden
• excursies
• cursussen
• kloosterdagen of retraites

U kunt contact met ons opnemen via het reactieformulier van V+T

×